Historiaa

Talonpoikaiskulttuuria kälviäläiseltä perheyritykseltä.

Toivosen perhe rakensi reilun kahdenkymmenen vuoden aikana Eläinpuiston ja 50 rakennusta käsittävän Museokylän, valtatie 8:n varteen Kokkolan kupeeseen. Yritys perustettiin 1985 ja sitä on laajennettu nykymuotoon vuosittain. Eläinpuiston Museokylässä monet esitettävät työnäytökset tuovat mielenkiintoa ja monipuolisuutta alueen tarjontaan. Työnäytöksistä mittavampia ovat tervanpoltto, savitiilenteko hevoskierrolla, limukan teko, puusepäntyöt, päreenhöyläys ja katonteko, sepän työt pajassa. Naisten töistä mainittakoon karstaus, kehräys ja lankojen värjäys luonnonväreillä sekä erilaisten kankaiden ja räsymattojen kutominen.

Alueella voi monipuolisen eläinpuiston lisäksi käydä tutustumassa 40-luvun kyläkouluun, kauppapuotiin, polttomoottorimuseoon, puusepäntehtaaseen sekä moniin muihin alueen kohteisiin. Auto- ja traktorimuseo-alueella löytää “iso-isän aikaiset“ menopelit työkoneineen. Lapsille mielenkiintoista löytyy leikkipuisto-alueesta, joka koostuu leikkimökkien näyttelyalueesta sekä leikkikaupasta ja leikkimökeistä, joita on alueella leikkimistä varten. Matintalolla on myös mielenkiintoinen Lasten Museo.

Matintalo ja Savupirtti-kahvila ovat koko alueen keskus. Kauden aikana yritys työllistää n.13-14 työntekijää. Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo on varsin suosittu matkakohde kuten 30 000 henkilön käynti vuodessa osoittaa.

Yrityksen perustaja Matti Toivonen on ollut Kälviän kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajana yli 40 vuotta, harrastuksenaan hän on tutkinut laajasti kotipitäjänsä tuuli-ja vesimyllyhistoriaa. Myös vanhat valokuvat ovat voimakkaasti mukana “kuvassa“.

Kirjoitus: Kun unelmista tuli totta

Yrityksen ansioita:

1986 Kälviän kunnan Yrittäjäpalkinto

1991 Kotiseutuliiton ansiomitali n:o 1216

1991 MEK:n kunniakirja Lomaset kilpailu

1993 Pro Maaseutu palkinto

1995 Maakuntien parhaat laatumerkki

1995 Keskipohjanmaan maakunnallinen matkailupalkinto

1996 Maaseudun kehittämisen pilottiyritys Suomessa

1997 MTK:n juhlavuoden vetonaulakilpailun 1.palkinto

1998 Matti Toivonen Kälviän vuoden kulttuurihenkilö

1998 Suomen yrittäjien Kultainen Yrittäjäristi

2003 Suomen Tammi Kunniakirja

2007 Suomen yrittäjien timanttinen Yrittäjäristi

2009 Kotiseutuliiton mitali n:o 2276

2009 Vuoden kyläteko kunniamaininta “Suomen sivistysliitto”

2010 Kotiseututyön ansiomitali Matti Toivoselle

2014 Suomen maatalousmuseo Sarka, vuoden kesäkohde Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo

2015 Vuoden Kokkola-palkinto Matti Toivoselle

2019 Kotiseutuneuvos-arvonimi Matti Toivoselle

2021 Matkailumajakka Toivosen Eläinpuistolle